17.000 euro voor zeldzaam "Kuifje"

Het zeldzame Kuifje-album “Tintin et Milou en Amérique” heeft tijdens een veiling op de website www.catawiki.nl 17.000 euro opgebracht. Het gaat om speciale editie, uitgegeven in Frankrijk in 1939. In totaal bracht de onlineveiling bijna 100.000 euro op.

 “Tintin et Milou en Amérique” is één van de ongeveer duizend die in Frankrijk in het tijdschrift Coeurs Vaillants zijn verschenen. "Hergé had een overeenkomst met Coeurs Vaillants om een Kuifje-album uit te geven", legt Hergé-expert Marcel Wilmet uit aan het persagentschap Belga. “Maar datzelfde jaar sloot Hergé ook een contract met uitgeverij Casterman in België, waarin stond dat hij geen andere uitgeverijen mocht gebruiken. Aangezien de gesprekken in Frankrijk wel verder gevorderd waren en Casterman dacht dat er in Frankrijk geen markt voor Kuifje-albums was, stond Casterman een uitzondering toe voor duizend albums." Het geveilde album was "niet eens in een hele mooie staat, maar je komt het gewoon bijna nooit tegen", zegt veilingmeester Patrick Vranken. Volgens kenners kan het album in een hele goede staat zelfs 20.000 euro opleveren.

Behalve het zeldzame album ging ook een kleine tekening van Hergé voor meer dan 3.500 euro onder de hamer. Een beeld van Kuifje in een auto uit "De Sigaren van de Farao" bracht  1.400 euro op en een eerste kleurendruk van "Het gebroken oor" uit 1943 werd voor meer dan 6.500 euro geveild.  Volgens de  veilingmeester blijft Kuifje wereldwijd heel populair. Zo waren er waren meer dan 1.000 bieders uit onder andere Amerika, Australië, Zwitserland, Frankrijk, Hongkong en Scandinavië.

 Foto: Catawiki.nl