Spotgoedkoop vliegen door pc-fout

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft door een computerfout een korte tijd vliegtickets praktisch gratis weggegeven. Klanten die donderdag online naar een goedkope deal zochten kregen bijvoorbeeld tickets van de Amerikaanse oostkust naar Hawaii voor amper 10 dollar (7,50 euro).

De Amerikaanse maatschappij liet gisteren via Twitter weten dat de boekingen geldig blijven. "We hebben de fout geverifieerd en zullen omwille van speciale omstandigheden de tickets aanvaarden". Hoeveel boekingen er werden gemaakt, deelde de maatschappij niet mee. Volgens de Amerikaanse media was er voor de dumpprijzen twee uur lang een computervenster geopend, vooraleer de fout werd hersteld. Tot dan werd het nieuws over de droomaanbiedingen als een lopend vuurtje over de sociale media verspreid. De luchtvaartmaatschappij vroeg blijkbaar enkel de gebruikelijke veiligheidsvergoeding van vijf tot tien dollar. Een aantal klanten boekte zelfs verschillende vluchten.

Een klant uit de Texaanse stad Houston, die naar Atlanta wou vliegen, dacht aanvankelijk dat het ging om een publiciteitsstunt van United, zo werd hij geciteerd in de Houston Chronicle. De klant boekte tegelijkertijd ook nog een vlucht naar Los Angeles voor vijf dollar en naar New York City voor tien dollar. "Het is net of ik in de loterij gewonnen heb".

Het ging enkel over binnenlandse vluchten. Maar daartoe gelden ook vluchten naar Hawaii. De eilandengroep in de Stille Oceaan ligt 8.000 kilometer ver van de Amerikaanse oostkust. Een vlucht heen-en terug kost bijna 1.000 dollar.