Vrouw wil van Cuba naar VS zwemmen

Diana Nyad, een Amerikaanse langeafstandszwemster, wil van Cuba naar Florida zwemmen. Vanmorgen is ze in Havana aan haar uitdaging begonnen. Nyad is 64 en probeert al voor de vijfde keer de straat van Florida over te zwemmen. Bij de vorige vier pogingen moest ze opgeven. Dat kwam niet altijd door de vermoeidheid. Zo belandde ze bij haar laatste mislukte poging tussen de kwallen die haar zo hard staken dat ze niet verder kon. Vooral het Portugese oorlogsschip baart haar zorgen. Dat is een kleine, maar bijzonder giftige kwallensoort. Om haar tegen kwallensteken te beschermen draagt Nyan deze keer een speciaal ontwikkeld siliconenmasker.

Nyad wordt begeleid door vijf bootjes met in totaal 35 bemanningsleden aan boord. Die voorzien haar van eten en drinken, houden haar op koers en kijken of er haaien in de buurt zwemmen.

De overtocht van Cuba naar Florida is 166 km. Ter vergelijking: Wie het Kanaal tussen Dover en Calais overzwemt moet ‘maar’ 34km zwemmen. Nyad hoopt de klus in 80 uur te klaren, dat is iets meer dan drie dagen. Als ze in haar opzet slaagt wordt ze de tweede vrouw ooit die de klus klaart. In 1997 zwom de Australische Susie Maroney al eens van Cuba naar Florida. Zij zwom wel in een speciaal ontworpen kooi om haaien op een afstand te houden.