Aparte deur voor 'arme huurders'

Een nieuw appartementsgebouw in New York zorgt al voor controverse nog voor het goed en wel rechtstaat.
In het complex aan de Upper West Side in Manhattan komen 219 luxeappartementen, van meer dan een miljoen dollar per stuk. Maar ontwikkelaar Extell bouwt ook 55 'betaalbare' appartementen, die verhuurd zullen worden aan bedragen ver onder de marktprijs, beginnend bij zo'n 845 dollar per maand. Inclusieve huisvesting heet zoiets, en de ontwikkelaar krijgt er natuurlijk fikse belastingkortingen voor.
Maar helemaal inclusief zijn de sociale appartementen niet. Het gebouw krijgt twee ingangen: een chique entree voor de rijke huiseigenaren, en een aparte voor de 'armere' huurders. Potentiële huurders voelen zich beledigd door deze behandeling, plaatselijke politici vinden het een schande, en vragen zich af of de ontwikkelaar wel recht heeft op die belastingkortingen, als niet iedereen door dezelfde deur mag.
De ontwikkelaar zelf ziet er geen graten in: "het zijn twee aparte gebouwen, die weliswaar verenigd zijn. Maar het zijn toch aparte gebouwen, en dus hebben ze aparte ingangen en liften."
Deze 'rich door poor door'-techniek wordt al op een paar andere plaatsen toegepast, onder andere in de Silver Tower, in dezelfde buurt.