Onzichtbaar voor haaien door wetsuit

Wetenschappers van de Universiteit van West-Australië hebben samen met een team ontwerpers een speciale wetsuit gemaakt: het pak zou de drager onzichtbaar of onsmakelijk maken voor haaien.
De specialisten van Shark Attack Mitigation Systems (SAMS) werkten samen met de wetenschappers aan een speciaal patroon voor de wetsuits, om haaien in de war te brengen.
Het pak met zwarte en witte strepen maakt de drager ‘onappetijtelijk’ voor haaien. Het pak met een blauw en grijs golfpatroon aapt de natuurlijke patronen van de zee na, waardoor de drager zeer slecht zichtbaar wordt voor de haaien. De pakken werken het best bij daglicht en in helder water. Hoe minder licht en hoe vuiler het water, hoe kleiner het afstotende effect.
De pakken zijn getest tussen tijgerhaaien in West-Australië. Twee poppentorso’s werden gevuld met aas en dan ingepakt in een wetsuit. Op de beelden is te zien hoe de haaien voorbij de pop in de nieuwe wetsuit zwemmen, en zich storten op de pop in de zwarte wetsuit.
Australië staat bekend om zijn haaien die mensen aanvallen. Het voorbije jaar zijn in West-Australië vijf dodelijke slachtoffers gevallen. Dat cijfer ligt veel hoger dan het gemiddelde van één dode per jaar.