Uiterst bedreigde aap geboren

In de zoo van Peking is voor het eerst een witmantelstompneusaap geboren. Het is de eerste in zijn soort die in China in gevangenschap ter wereld kwam. De witmantelstompneusaap is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In het wild leven er zelfs minder exemplaren van dan van de reuzenpanda.
Het aapje werd vorige maand al geboren, maar is nu pas voor het eerst aan het publiek getoond. Hij is verwekt via kunstmatige inseminatie. Witmantelstompneusapen planten zich bijzonder moeilijk voort. Een koppel kan maar één jong om de drie jaar krijgen en vaak worden de jongen verwaarloosd. De ouders van dit aapje zorgen alvast goed voor hun jong. Ze houden hem onophoudelijk in het oog.
Het Fanjing Mountains natuurreservaat in het zuidoosten van China is de enige overblijvende habitat van wilde witmantelstompneusapen. Op een oppervlakte van 400 km², ongeveer twee maal zo groot als de stad Antwerpen, leven er nog amper 700 exemplaren. Hun soort kreeg zware klappen in de jaren 70. De bossen waarin witmantelstompneusapen leefden werden toen massaal gekapt voor de mijnbouw.