Dit Waals meisje leert de Walen Nederlands

Ze is amper zestien, maar wil haar leeftijdsgenoten Nederlands leren. De Waalse Pauline Nissen bracht een zelfgeschreven handboek Nederlands uit. Want haar Franstalige leeftijdsgenoten beheersen het Nederlands niet voldoende, zegt ze. En ook de lessen kunnen beter.

De handboeken Nederlands die ze in het eerste middelbaar voorgeschoteld kreeg, vond ze onoverzichtelijk. En dus ging ze zelf aan de slag. Tijdens de lessen noteerde ze in een schriftje dat ze aanvulde met voorbeelden, regeltjes en trucjes om zich het Nederlands eigen te maken.

Toen steeds meer leerlingen haar vroegen het schriftje te lenen, besloot ze op haar twaalfde er een echt handboek van te maken. Het werd een hobby waar al haar vrije tijd naar toe ging. Voorbeelden bedenken, oefeningen opstellen, layout bepalen, nalezen…

Vlaamse cultuur
In september drukte een uitgeverij het op 3.000 exemplaren. In twee middelbare scholen krijgen de eerstejaars nu les met haar boek. Ooit wil ze misschien een tweede maken, maar eerst is het tijd voor een nieuw project: filmpjes maken over de Vlaamse cultuur. Want ook dat komt te weinig aan bod in de lessen Nederlands vindt ze. In Wallonië kiest maar 40 procent van de leerlingen uit het eerste en tweede middelbaar voor Nederlands als tweede taal. Pauline hoopt dat we als land dichter bij elkaar kunnen komen door elkaars cultuur en taal te leren.