Wow! Dit is de motor van de toekomst

Hoe zal de motor van de toekomst er over zo’n twintig jaar uitzien? BMW stelde gisteravond zijn Motorrad Vision Next 100 voor. Een zelfrijdende, zelfbalancerende motor zonder uitstoot. Maar er is meer: een helm heb je niet meer nodig, want het voertuig kan niet crashen. 

Naar aanleiding van haar honderdste verjaardag presenteert BMW dit jaar een serie VISION-voertuigen, speciaal ontworpen voor de toekomstige mobiliteit. Het Duitse merk kwam al met de BMW Vision NEXT 100 en ook voor MINI en Rolls-Royce keek BMW zo’n twintig jaar vooruit met unieke visie-voertuigen.

Hypergeconnecteerd
Maar nu komt het Duitse merk als eerste motorfabrikant ooit met een motorfiets van de toekomst. In Los Angeles werd het design van de Motorrad Vision NEXT 100 gepresenteerd. Zoals alle Vision-voertuigen van BMW heeft ook deze motor geen uitstoot. Daarnaast verandert het frame van de motor van vorm als je met het stuur beweegt.

De motor is ook hypergeconnecteerd. Zo draagt de bestuurder een bril waarop nuttige informatie geprojecteerd wordt, zoals de ideale hellingsgraad om een bocht te nemen. Die bril wordt gecontroleerd door de oogbewegingen van de motorrijder: wanneer die zijn ogen omhoog richt, krijgt hij info over wat er achter hem te zien is. Wanneer hij zijn ogen helemaal naar beneden richt, krijgt hij de kaart met zijn route te zien. 

Nooit meer crashen
Maar nog opmerkelijker: de motor rijdt zélf en is zelfbalancerend. De Motorrad zou zo stabiel zijn, dat je nooit meer een helm hoeft te dragen. Crashen zou immers onmogelijk zijn. Helaas, wellicht nog enkele jaartjes wachten...