Dolfijnen gespot voor Belgische kust

Een groep Vlaamse duikers kregen gisteren opmerkelijk gezelschap tijdens een trip op de Noordzee. Plots kwam er een groep dolfijnen naast hun bootje zwemmen, tot grote verrassing van de duikers. "Heel mooi en toch wel vrij uniek", vertelt één van de duikers aan VTM NIEUWS.

De duikers hebben veel geluk gehad want dolfijnen worden zelden gezien voor onze kust. Op het eerste gezicht lijkt het om tuimelaars te gaan, concludeert Dominique Verbelen (Natuurpunt) op basis van het filmpje. "Tuimelaars zijn eigenlijk gewoon zeldzaam in onze kustwateren", zegt hij. Samen met de witsnuitdolfijn zijn zij toch de meest voorkomende dolfijnsoort in onze wateren, al worden zij niet veel gezien.

Vaker
"De laatste jaren worden de tuimelaars regelmatiger dan voorheen gezien", vertelt Verbelen. Dat is niet per se een goed teken, want het zou kunnen dat de dolfijnen naar onze wateren afzakken omdat ze in hun eigen habitat te weinig voedsel vinden. Normaalgezien jagen de dolfijnen namelijk meer in het noorden van de oceaan.