Russische rivier Daldykan 'bloedt'

Een rivier in het noorden van Rusland heeft sinds enkele dagen een bloedrode kleur. Het Russische ministerie van Milieu vermoedt dat er een chemisch product in het water is terechtgekomen. In de buurt van de rivier staat een nikkelfabriek, de lokale bewoners wijzen de fabriek aan als de schuldige. Dat staat te lezen in The Guardian.

Volgens die bewoners is het niet de eerste keer dat de rivier een rode kleur aanneemt. Er zou evenwel geen direct gevaar zijn voor de volksgezondheid omdat de rivier niet op de watervoorziening is aangesloten.

De nikkelfabriek is in handen van de grootste nikkelproducent van de wereld, Norilsk Nickel. De producent ontkent de oorzaak te zijn van de 'bloedende’ rivier. "De huidige kleur van de rivier verschilt niet van haar normale toestand", verklaarde de producent aan het plaatselijke nieuwsagentschap RIA Novosti.

Nikkel wordt onder meer gebruikt in batterijen en in munten van 1 en 2 euro. Het kan allergische reacties opwekken en in poedervorm is het zelfs kankerverwekkend. Op de sociale media worden massaal foto's gedeeld van de rode rivier.