Kinderen herkennen groenten en fruit niet

Kinderen en groenten zijn niet de beste combinatie, maar dat kinderen veel groenten gewoon niet herkennen is wel opmerkelijk. Biobedrijf Efarmz deed de test bij tien willekeurige kinderen. Zo worden aubergines aanzien als courgettes en een paar kinderen dachten dat witloof kropsla was.

Rob Stockman van bio bedrijf Efarmz selecteerde tien kinderen met een gemiddelde leeftijd van acht jaar. De kinderen kregen twaalf verschillende groenten voorgeschoteld waar ze aan mochten ruiken, voelen en proeven. Nadien werd aan de kinderen gevraagd om de groente te benoemen en dat zorgde voor opmerkelijke resultaten. De test werd gefilmd. In het filmpje kan men zien dat kinderen vol overtuiging witloof benoemen als een krop sla of een ui. Knolselder wordt herkend als basilicum of een dennenappel. Een aubergine is volgens een 9-jarige een asperge.

“Zelf geschrokken van resultaten”
De makers van het filmpje waren zelf verbaasd over de uitkomst ervan. "Niemand kende het verschil tussen look en ui. “We waren zelf geschrokken van de resultaten”, zegt Rob Stockman. “De meeste kinderen herkenden de witloof niet. De aubergine, de venkel en de knolselder waren voor bijna alle kinderen een vreemde groente en niemand kende het verschil tussen look en ui. Verschillende kinderen dachten ook dat hesp van de kip afkomstig was”, alsnog Stockman.

400 gram per dag
Uit het onderzoek in negen Europese landen blijkt dat slechts één kind op vier dagelijks voldoende groente en fruit eet. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert minimaal 400 gram groenten en fruit per dag.