'Zwevende' bus maakt eerste proefrit in China

In China zijn ze klaar met het bouwen van de ‘metrobus’. De bus maakte een eerste proefrit in Qinhuangdao ten oosten van Peking. De metrobus is acht meter breed en 22 meter lang. Onder de bus is een ruimte voorzien van twee meter hoog waar auto’s onder kunnen rijden. Voor vrachtwagens is dus geen plaats.

Het proefdraaien werd uitgevoerd op een 300 meter lange gecontroleerde circuit, dat gescheiden is van het wegverkeer. Elk voertuig kan maximaal tot 300 passagiers vervoeren. Er kunnen maximaal vier voertuigen aan elkaar gekoppeld worden. Voor het eerste publieke uitje werd er wel slechts één voertuig gebruikt.

30% minder verkeer
"Het grootste voordeel is dat de bus veel ruimte bespaart", zegt Song Youzhou, chief engineer van het project. Verder is Song ervan overtuigd dat de metrobus verkeersstoppingen in steden kan verminderen tot maar liefst 30 procent.

Rijden boven verkeer
Het concept van de metrobus is eenvoudig. Het rijdt niet tussen maar boven het gewone verkeer. Er zijn speciale rails voorzien waar de bus op kan rijden. Het voertuig is zoals elke andere bus voorzien van de nodige lampen en richtingsaanwijzers. Haltes bevinden zich niet op de begane grond maar pendelaars kunnen de halte bereiken door middel van een trap.

Bekijk ook: