Man betaalt boete met 5.100 muntjes

Een Fransman die het beu was om verkeersboetes te betalen heeft uit protest zijn boete met 5.100 muntjes van 1, 2 en 5 eurocent betaald. De man filmde alles live via Facebook en zijn video gaat intussen de wereld rond.

Yannick Krommenacker uit de Elzas kreeg naar eigen zeggen een verkeersboete omdat hij 1 km/u te snel had gereden. Hij was het zodanig beu dat hij naar een kantoor van Financiën trok en er met een sportzak vol muntjes betaalde. Die had hij speciaal besteld bij een bankkantoor. 

5.100 muntjes
De man filmde zijn volledige bezoek via Facebook Live. “Hoe wilt u betalen?”, hoor je de ambtenaar vragen. “Met muntstukken”, antwoordt Krommenacker. De grapjas haalt eerst een biljet van 10 euro en enkele muntstukken uit zijn vest. De rest past hij bij met een sportzak vol 1, 2 en 5 eurocent: in totaal 5.100 muntjes. 

Een deel van de muntstukken valt zelfs op de grond omdat ze niet op het bureau passen. “Normaal moet het kloppen”, zegt Krommenacker. “Ik wil mijn ontevredenheid tonen. Ik ben het beu om me te laten neuken door de staat, die niet stopt ons geld te stelen”, zegt hij in de video. 

Klacht
Aan de andere kant van het loket blijft het verdacht stil. Later zei hij aan een Franse radiozender dat enkele minuten nadat hij de video had beëindigd, de verantwoordelijke van het kantoor erbij kwam. Die weigerde hem een ontvangstbewijs uit te schrijven en dreigde en klacht tegen hem neer te leggen. In Frankrijk is het nochtans mogelijk om tot 300 euro in muntstukken te betalen.

Het is niet de eerste keer dat Krommenacker deze stunt uithaalt. Nog meer zelfs: drie jaar geleden stond hij aan hetzelfde loket, bij dezelfde ambtenaar. De video ging intussen viraal en is al meer dan 2 miljoen keer bekeken op Facebook. Of de man nog een keer zal toeslaan, valt echter af te wachten.