Liften alsof je leven ervan afhangt

Aan de voet van het Atomium zijn deze ochtend 500 Vlaamse en Waalse jongeren aan de liftwedstrijd Barcelona Express begonnen. In zes dagen tijd moeten ze al liftend naar Barcelona, de hoofdplaats van Catalonië in Spanje. De liftwedstrijd stond de afgelopen zes jaar bekend als Route Du Soleil, maar wordt dit jaar omgedoopt tot de Barcelona Express.

"De nieuwigheid dit jaar is de samenwerking met Sombrella, de Waalse tegenhanger van Route du Soleil", zegt Tijl Garré van Barcelona Express.

De 500 deelnemers zetten vandaag koers richting Nancy. Daar eindigt de eerste etappe en worden de deelnemers vanavond ontvangen voor het eten en een feestje. De deelnemers krijgen zo dagelijks een nieuwe bestemmingskaart voor een etappe tussen de 200 en 300 kilometer.

Een belangrijk punt is veiligheid. "We hebben enkele strikte regels. Zo wordt er altijd in teams van twee tot drie personen gereisd, mag er nooit 's nachts gelift worden, moet er minstens één iemand wakker zijn tijdens de rit en worden de nummerplaat en het telefoonnummer van de chauffeur gevraagd. Daarnaast zijn er twee noodnummers waarop de deelnemers altijd terecht kunnen en bellen wij zelf rond vanaf een bepaald tijdstip naar de lifters die ontbreken op de bestemming", verduidelijkt Garré.

Iedereen ouder dan 18 jaar mag deelnemen aan de liftwedstrijd. De vijf beste teams nemen het op 10 juli in Catalonië op tegen elkaar in een ultieme finale-etappe. De winnaars worden beloond met een wereldreis.