Dossier Referendum Brexit

Hilarische oproep om tegen 'Brexit' te stemmen

Aanstaande donderdag is misschien wel de belangrijkste dag in de recente Britse geschiedenis. Dan beslissen de Britten of ze deel van de Europese Unie zullen blijven uitmaken of niet. Uit peilingen blijkt dat het een zeer nipte stemming zal worden en dat toont aan hoe hard het referendum over een 'Brexit' het land verdeelt. Allerhande politici en tv-coryfeeën proberen de inwoners van het schiereiland nog op het laatste nippertje te overtuigen om 'ja' dan wel 'nee' te stemmen. John Oliver, een acteur en tv-presentator probeerde dat gisteren op een wel heel speciale manier.

In zijn 'Last Week Tonight'-show bracht een koor een eigen versie van het Europese volkslied 'Ode an die Freude'. Oliver verwoordt in zijn aangepaste versie hoe de Britten over de EU denken: "Er zijn veel dingen aan EU die de Britten de ogen uitsteken, maar we kunnen niet zonder haar."

Experts zeggen dat de beslissing van de Britten ook gevolgen kan hebben voor onze economie. Groot-Brittannië is namelijk een grote afzetmarkt voor onze producten en bepaalde sectoren zouden zwaar kunnen lijden, mochten de Britten ervoor kiezen de EU te verlaten. Als de 'Brexit' een feit wordt, zal de procedure sowieso nog lange tijd aanslepen.