Voor deze airco heb je geen stroom nodig

Een uitvinder in Bangladesh heeft een doodeenvoudige maar effectieve oplossing bedacht om inwoners in sloppenwijken verkoeling te brengen tijdens de hete zomer. Wat heb je nodig voor deze baanbrekende eco-airco? Lege plastic flessen.

Met temperaturen tot 45 graden Celsius kan het extreem warm worden in Bangladesh. En in de sloppenwijken is het door de metalen constructies onmogelijk om aan de hitte te ontsnappen. Een airco is niet enkel onbetaalbaar maar ook nutteloos zonder elektriciteit. Maar de 'eco-cooler', zoals de makers de uitvinding zelf noemen, kan toch wat verkoeling bieden.

Vijf graden kouder
Het idee is duurzaam, spotgoedkoop maar vooral héél simpel: je neemt enkele lege flessen, knipt er de onderkant af en plaatst ze in een rooster ter grootte van je raam. Doordat de binnenkomende lucht wordt samengeperst in de flessenhals, koelt die ook af. De temperatuur in de ruimte kan met maar liefst vijf graden dalen, een wereld van verschil in de snikhete sloppenwijken.

De uitvinding is een enorm succes. De 'eco-cooler' is al in meer dan 25.000 woningen in Bangladesh geïnstalleerd. Vrijwilligers trekken heel Bangladesh door om de bevolking te leren ze zelf te maken. Daarnaast is er een eenvoudige handleiding online te vinden.