Roze XL-parkeerplaatsen voor vrouwen

Velen beweren dat vrouwen niet kunnen parkeren, maar in China gaan ze nu wel heel ver. Daar hebben ze speciaal voor vrouwen XL parkeerplaatsen ingevoerd. De parkeerplaatsen zijn zo’n 50 procent groter dan andere parkeerplaatsen.

In de omgeving van de Chinese stad Hangzhou vind je de speciale vrouwelijke parkeerplaatsen gemarkeerd met roze lijnen. "We zien regelmatig vrouwen die moeilijkheden hebben met parkeren en dat vertraagt het verkeer op parkeerplaatsen. Vrouwen hebben vooral problemen bij het achteruit parkeren, legt Pan Tietong, de manager van de parkeerplaats uit.

Ook in andere landen
Zuid-Korea lanceerde in 2014 al voorbehouden parkeerplaatsen voor vrouwen. Ook in andere landen zoals Australië, Duitsland en Zwitserland bestaan er al langer parkeerplaatsen voor vrouwen, maar die zijn wel gecreëerd, een iets vrouwvriendelijke reden. Namelijk om vrouwen een veiliger gevoel te geven. Die parkeerplaatsen staan vooral dichtbij de uitgang zodat vrouwen snel kunnen vluchten als ze worden aangerand. Ze vallen ook een beetje groter uit, wat extra meegenomen is vinden de makers.

Vrouwen kwaad
De parkeerplaatsen bestaan al een tijdje in China, maar ze veroorzaken wel veel opschudding op sociale media. Veel vrouwen vinden de parkeerplaatsen seksistisch. Op dit moment zijn acht van de 361 parkeerplaatsen gereserveerd voor vrouwen, maar de manager laat alvast weten dat hij wil uitbreiden als het succesvol blijkt te zijn.

De parkeerplaatsen in Zuid-Korea worden aangeduid met roze vrouwelijke afbeeldingen, zoals te zien in onderstaande video: