Nieuwe app zoekt op gezichtsherkenning

Iemand zoeken op sociale media zonder de naam in te geven. Binnenkort wordt dit misschien wel werkelijkheid. Met de applicatie “FindFace” kan je iemand zijn gezicht scannen om erna meteen op zoek te gaan naar zijn of haar profiel.

“FindFace” werd ontwikkeld door de twee Russen, Artem Kukharenko (26) en Alexander Kabakov (29). De applicatie werkt momenteel enkel met de Russische sociaalnetwerksite Vkontakte, de Russische variant van Facebook met meer dan 200 miljoen gebruikers.

Vergelijken van foto’s
De applicatie heeft een accuraatheid van zo’n 70 procent en maakt in tegenstelling tot de meeste andere gezichtsherkenningsapplicaties gebruik van een algoritme dat reeds beschikbare data doorzoekt. “Drie miljoen zoekopdrachten in een database met bijna 1 miljard foto's. Dat is honderden triljoenen vergelijkingen, die allemaal vanaf vier servers worden uitgevoerd. Dat betekent dat je vanaf een gewone computer binnen één seconde een miljard foto's kunt doorzoeken “ klinkt het bij de makers.

Op zich kan de techniek op elke fotodatabase worden toegepast.  Maar op dit moment werkt “FindFace” nog niet met Facebook, omdat op dit sociale netwerk de foto’s op een andere manier worden opgeslagen dan bij Vkontakte. Daardoor is het volgens de makers moeilijker om toegang te krijgen tot die beelden.

Dating of stalking
Volgens de uitvinders is de app handig om te daten. Daarom lanceerde ze nog een extra kenmerk. “FindFace” zoekt ook naar personen die op elkaar lijken. Zo kan je bijvoorbeeld de foto van je ex of zelf van een bekend persoon uploaden en op zoek gaan naar anderen die op de foto lijken.µ

De applicatie werd twee maanden geleden gelanceerd en telt nu ongeveer een 500 duizend tal gebruikers en bijna drie miljard zoekopdrachten.