3.000 euro boete voor vaginakunst

In Japan krijgt een artieste een boete van 3.250 euro voor het maken van ‘obscene kunst’. De kunstenares had een 3D-afbeelding van haar geslachtsdelen verspreid. Zij wil met haar provocerende kunstwerken het taboe van vrouwelijke geslachtsdelen doorbreken in het conservatieve Japan.

De 44-jarige Japanse kunstenares Megumi Igarashi maakt kunstvoorwerpen met scans van haar eigen genitaliën. Zo maakt ze vaginavormige speelgoedfiguurtjes en een ‘vaginakano’. In 2014 werd ze gearresteerd omdat ze de kano in een seksshop had tentoongesteld.

Strikte zedenwetten
Japan is een land met zeer strikte zedenwetten. Het gerecht van Japan vindt dat de voorwerpen te veel lijken op haar eigen geslachtsdelen om als kunst beschouwd te kunnen worden. “Er is geen hogere artistieke waarde toe te kennen aan de obscene natuur van deze voorwerpen”, zegt een woordvoerder.

Taboe doorbreken
Igarashi, die werkt onder haar artiestennaam ‘Nietsnut’, stelt juist dat zij de kunst maakt om het taboe rond vrouwelijke geslachtsdelen te doorbreken in het conservatieve Japan. De rechter ging maar deels mee met haar redenering. Omdat de kajak een felgele kleur heeft, is het nauwelijks herkenbaar als een geslachtsdeel. Maar de 3D-afbeeldingen vond de rechter wel lustopwekkend, goed voor een boete van 3.250 euro.