Muyters puft op fiets in Indonesië

Vlaams minister voor Economie, Werk, Innovatie en Sport Philippe Muyters heeft zich in de Indonesische hoofdstad Jakarta laten opmerken met een fietstochtje. Na een bezoek aan een renovatieproject van een Vlaams bedrijf stelde de minister de delegatie voor om de fiets te nemen, ondanks de broeierige hitte.

Muyters was een dakrenovatie in het Bank Mandiri Museum gaan bekijken waar het bedrijf De Boer Waterproofing Solutions uit Schoten voor verantwoordelijk is. Het museum, nog onder Nederlands bewind gebouwd, had enkele fietsen in oude stijl in huis. Ondanks de hitte en het risico op een plotse onweersbui wilde Muyters een tochtje naar de oude haven van Jakarta maken.

"Het was een andere manier om het vervoer te regelen. Als we iedereen mee wilden nemen, gingen we het nooit georganiseerd gekregen hebben met busjes. En bovendien ben ik minister van Sport. Er een beetje sport bij lappen, is niet slecht", verklaarde de minister na afloop.

Zweetkringen
Al snel na het vertrek was het zweet op de hemden van de minister en de meefietsende delegatieleden niet meer te verbergen. Dit tot groot jolijt van de Indonesiërs in de straten. Zelfs de escorterende agenten haalden hun smartphone boven om de fietsende Vlamingen te vereeuwigen.

In het chaotische verkeer van Jakarta zijn fietsen een zeldzaamheid. Wel slingeren veel Indonesiërs zich met een brommer tussen de aanschuivende wagens. Al snel mengde zich dan ook een meute toeterende Indonesiërs op brommertjes in het peloton fietsers. De minister kwam er zonder kleerscheuren vanaf.