"Obama iets minder dodelijk dan roken"

Dat ze in Rusland niet bepaald fan zijn van de Verenigde Staten en Barack Obama, is al langer geweten. In een Russische campagne tegen roken wordt nu ook de draak gestoken met de Amerikaanse president. “Roken is dodelijk dan president Obama. Al doodt Obama ook heel veel mensen”, staat op de advertentie.

De campagne is te zien op een aantal bushokjes in Moskou. Op de poster staat een foto van Obama met een sigaret in zijn mond met als opschrift: “Roken doodt meer mensen dan Obama.” En dan volgt de harde uithaal naar de Amerikaanse president: “Hoewel Obama ook veel mensen doodt.” En alsof het nog niet genoeg is, doen de Russen er onderaan op de poster nog een schepje bovenop. “Rook niet, je moet niet op Obama willen lijken", staat er te lezen.

De haat tegenover het Westen, en in het bijzonder de Verenigde Staten, is erg groot in Rusland. Poetin verwijt de president zelfs een gevaar te zijn voor de nationale veiligheid van het land. Het blijft wel de vraag of Obama de Russen effectief van het roken kunnen houden.