Pinguïns vragen uw aandacht vandaag

Het is vandaag Penguin Awareness Day. Dat betekent dat we ons vandaag extra bewust moeten zijn van het bestaan van de pinguïns, want die zijn met uitsterven bedreigd. Maar op sociale media draaide het vandaag vooral om de schattigheid van de beestjes.

Foto's van schattige pinguïns in het water of samengetroept op het ijs. In vele landen twitteren liefhebbers van de pinguïn er op los vandaag.

Olieverontreiniging
Maar eigenlijk is het vandaag vooral de bedoeling om ons bewust te zijn van het bestaan van de pinguïn. Want zijn schattigheid kunnen we nog altijd vieren op zijn algemene fandag, 'World Penguin day', op 25 april. Verschillende soorten pinguïns worden met uitsterven bedreigd. En dat ligt vooral aan ons. Want de mens dumpt olie in het water, waardoor pinguins besmeurd worden en hun vetlaag aangetast wordt. Daardoor kunnen de beesten onderkoeld geraken. Verder vissen we ook te veel ansjovis en sardientjes uit het water, de dagschotel dus van pinguïns. 

Pinguïn Bowie
Jammer genoeg staat niet de bedreiging maar vooral de schattigheid van pinguïns volop centraal vandaag. Gelukkig doen verschillende centra wereldwijd hun best om de bedreigde dieren te beschermen. Op 8 januari 2016 werd er nog een baby-dwergpinguïn geboren in de Cincinnati Zoo in Ohio, de kleinste pinguïnsoort die er bestaat. De pinguïn werd Bowie gedoopt, genoemd naar de overleden zanger. Die werd - per toeval - ook geboren op 8 januari.

Niet alleen de pinguïn heeft trouwens een 'awareness'-dag, ook de reptielen, de haai, de gier en de leguaan hebben er zo een.