Vluchteling snapt niet wat 'Los!' betekent

Een Iraakse vluchteling die een handje wou helpen bij het laten opstijgen van een luchtballon op de Grote Markt van Sint-Niklaas, heeft de schrik van zijn leven beleefd. Toen de ballon begon op te stijgen, bleef de man zich aan de mand vastklampen. Het incident gebeurde dinsdag, maar nu pas zijn er bewegende beelden opgedoken.

De Irakees, die geen woord Nederlands spreekt, begreep niet wat “Laat los!” betekent en bleef dus aan de ballonmand hangen. Toen zijn jas naar beneden viel, was er nog even paniek maar niet veel later zat de man veilig in de mand. De ballon vloog ondertussen wel al meters hoog boven de daken. 

Afgebakende zone
Burgemeester Lieven Dehandschutter pleegde woensdag meteen overleg met de vzw Waasballon, waarin de Wase ballonvaarders verenigd zijn. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Een afgebakende zone rond de opstijgplaatsen van luchtballons is nodig", zegt Dehandschutter. "Binnen die zone kunnen alleen crewleden van het ballonteam en mensen komen die zijn aangeduid door de piloot. We beseffen dat we aan iets ergs ontsnapt zijn. Iedereen was verbijsterd. Ook ikzelf daverde over mijn hele lijf. Die halve minuut leek echt een eeuwigheid te duren."

Onderzoek
Het Bestuur der Luchtvaart is ondertussen een onderzoek gestart. De laatste keer dat dit in Sint-Niklaas gebeurde, was toen een luchtballon aan het stadhuis bleef hangen. Dat was iets meer dan tien jaar geleden.