Worden dit de trends van 2016?

Selfiestick, paleo of het phubbing-probleem. Zegt het je allemaal niet veel? Geen zorgen, want de nieuwe trends voor 2016 staan al klaar. Samen met trendwatcher Tom Palmaerts (Trendwolves) overlopen we er enkele. Zullen ze ons leven voorgoed veranderen of zijn we ze alweer vergeten tegen eind 2016?

1. Sportschoen van de toekomst

Samen met het Leuvense Materialise lanceert het Duitse sportmodemerk Adidas de 'Futurecraft 3D'. Dat is een 3D-geprinte zool die via een voetscan volledig op maat van elke sporter wordt gemaakt. De komende maanden maakt Adidas nog meer bekend van zijn ontwerpinnovaties. “Het is een eerste stap naar de sportschoen van de toekomst. Morgen dus nog niet in de winkel, maar 2016 wordt wel erg interessant om te zien wat Adidas echt kan verwezenlijken”, vindt Tom Palmaerts. 

2. Zitten is het nieuwe roken

We beseffen steeds meer dat we te vaak en te lang stilzitten. Is werken of les volgen aan sta-tafels de oplossing? Als het van een jong Gents bedrijfje afhangt wel. VTM NIEUWS ging in augustus al eens een kijkje nemen. Hoe meer je afwisselend eens rechtstaat en neerzit, hoe beter voor je rug. Het bedrijfje experimenteert er nu al mee, maar komt het in 2016 tot een doorbraak?

3. Vergeet planten in pot, dit zijn luchtplanten

Geen sanseveria’s meer op de tafel of kast, maar epifyten in de lucht of aan de muur. Wie helemaal mee wil zijn, kiest voor de stekelige plantjes zonder wortel en dus ook zonder pot en aarde. Een jong Antwerps koppel kwam de planten tegen tijdens een reis door Californië en verkoopt ze nu exclusief online in ons land op hun website Phyt. Epifyten kunnen maanden tot zelfs jaren meegaan, hoeven alleen daglicht en soms wat water.

Foto: phytplants.com

4. Koffie blijft hot, maar we willen meer

Aan elk straathoek in de stad vind je wel een koffiebar, elk met zijn eigen specialiteit of concept. “Maar dat volstaat niet, we willen meer”, zegt Palmaerts. “Ik kreeg al een koffieshot in de vorm van een spuit met espresso, gember, rode biet en chocolade. En ik ontving zelfs koffiepillen. We houden van koffie, maar we verlangen in 2016 naar meer creativiteit in de koffiewereld.”

5. Wearables: schoenen die licht geven

Wie kent de kinderschoenen uit de jaren 90 nog, die flikkerden elke keer dat je een stap zette? Geloof het of niet, ze zijn er nu ook voor volwassenen. Volvorii Timeless maakt ‘slimme’ hakken: via een applicatie op de smartphone kan je uit verschillende designs kiezen, passend bij elk kledingstuk. De schoenen van ‘Luminous Shoes’ doen dan weer iedereen opkijken op de dansvloer. “De trend slaat echt aan, want de lichtgevende kledinglijn van het Londense ‘Cutecircuit’ doet het uitstekend”, vertelt Tom Palmaerts.

6. Friendly robots

In Singapore levert een drone je drankje, we vragen onze stofzuiger via de smartphone nog een rondje te doen voor we thuiskomen en ook in de horecasector experimenteert men al met robots als kelner. Het is afwachten wat 2016 te bieden heeft wat robots betreft. Een robot die je plots ’s morgens op het werk begroet? Je bent gewaarschuwd!

7. Virtual reality video’s: 360°

YouTube ondersteunt sinds dit jaar 360°-video’s en ook Facebook kwam met een eigen app om de video’s te bekijken. Een smartphone en een goedkope virtual reality-bril brengen je naar een evenement of naar de andere kant van de wereld. “Het is een innovatieve tool om ervaringen dichterbij het publiek te brengen. Mensen reageren er ook heel positief op. Nu 360°-opnames goedkoper worden, zal het in 2016 tot een stroomversnelling komen”, voorspelt Palmaerts.

8. Hoverboards

2015 was hét jaar waarin we ons massaal zouden voortbewegen op zwevende skateboards. Althans volgens de tweede ‘Back to the Future’-film. Zo’n vaart is het niet gelopen, want de huidige ‘hoverboards’ werken nog steeds op twee wielen. Verwacht wordt wel dat de verkoop van de gadgets in 2016 fel zal stijgen.

Autobouwer Lexus ging wel een stap verder met zijn ‘Slide’. Ze heeft een board ontwikkeld dat door supergeleidende magneten een paar centimeter boven de grond blijft zweven. Belangrijk detail: het board kan enkel gebruik worden op een ondergrond waar een magnetisch circuit is in verwerkt en dus niet op normale beton zoals in de video wordt gesuggereerd. Werk voor 2016?

9. Beu om alcohol te ‘drinken’? Inhaleer het

Bij Alcoholic Architecture In Londen hoef je geen glas meer te heffen. Een luchtbevochtiger pompt er cocktails in dampen over de bezoekers uit. Wie de bar bezoekt, moet wel eerst een poncho aantrekken om de huid te beschermen. Het lichaam mag immers niet teveel alcoholdampen opnemen, want via de longen en ogen komt er al heel wat binnen. Door het inademen zou je lever gespaard blijven. Een uur in de mist, staat gelijk aan één alcoholconsumptie. Let wel: je mag maximaal 50 minuten aaneensluitend in de bar blijven.

Foto: bompasandparr.com