Dit ligt straks onder jouw kerstboom

Eindejaarsfeesten, dat gaat om goed eten en drinken, maar minstens even belangrijk zijn de cadeaus die onder de kerstboom liggen. En de tijd van de Furby is al lang voorbij: volgens marktonderzoeksbureau GFK is 2015 het jaar van de consumentelektronica.

Trackers

Zo zijn de zogenaamde health- en fitnesstrackers razend populair. Met zo’n tracker aan de pols kan je de meest gedetailleerde statistieken verzamelen over je lichaamsbeweging, calorieverbruik, hartslag en zelfs je slaappatroon. In december zouden er in ons land meer dan 10.000 trackers over de toonbank gaan.

Smartwatches

Een vergelijkbaar product zijn de smartwatches: horloges die je kan koppelen aan je smartphone. Daarmee kan je berichten verzenden of telefoongesprekken aannemen via je horloge, waardoor je dus je gsm-toestel niet eens meer uit je broekzak hoeft te halen. Smartwatches bestaan al enkele jaren, maar sinds Apple eind 2014 zijn Apple Watch voorstelde, is de verkoop ervan sterk gestegen.

Camera's

Tenslotte zijn er de action cameras, die onder meer door jonge waaghalzen gebruikt worden om spectaculaire filmpjes vast te leggen. De bekendste producent van zulke action cameras is het Amerikaanse Go Pro. Als we het onderstaande filmpje mogen geloven, is zo’n camera zelfs bij zeeschildpadden een geliefd kerstcadeau.

Voorlopig verloopt betaalverkeer vlot.

In tegenstelling tot afgelopen jaren zijn er voorlopig geen problemen met het betaalverkeer voor de kerstinkopen. Vorig jaar was elektronisch betalen zelfs enkele uren niet mogelijk door een grote panne. Wordline – dat verantwoordelijk is voor het elektronische betaalverkeer – zegt dat het de systemen streng getest heeft. Er staan ook extra mensen stand-by, voor het geval het toch misloopt.