Dossier Terreurdreiging

Deze Nederlander bedacht de kattentweets

Een grote antiterreuractie, zestien arrestaties, Salah Abdeslam die niet gevat is en het terreurniveau dat op 4 blijft staan. Maar wat onthoudt de wereld over gisteravond? Katten. Of hoe wat humor in tijden van grote spanning plots wereldnieuws wordt. VTM NIEUWS sprak met de man die dit alles veroorzaakte.

Met een oproep tot totale radiostilte wilden de veiligheidsdiensten gisteren voorkomen dat mogelijke terroristen de actie ‘live’ konden meevolgen. De hashtag #BrusselsLockdown werd dan maar gekaapt door mensen die massaal foto’s en video’s van katten postten.

Een initiatief dat de wereld rond ging. Media als BBC News, The Huffington Post, NOS en Le Monde berichtten over de Belgen die hun kat op Twitter gooiden, maar het was een Nederlander die het bedacht. “Ik zag op Twitter verschijnen dat we niets mochten zeggen over waar de politie invallen deed. Toen dacht ik: “Twitter moet toch ergens mee gevuld worden?”, vertelt Hugo Janssen aan VTM NIEUWS.

Op het hoogtepunt verschijnen er 1300 tweets per minuut. Uiteindelijk postten meer dan 200.000 Belgen een foto van hun kat. Ook de federale politie deed het, maar dan om iedereen te bedenken voor de radiostilte te respecteren: "Voor de katten die ons gisteren geholpen hebben... Alsjeblieft!"