"Blind, neem ons EK Bergdorpjes niet af"

In het Limburgse dorp Vijlen zijn ze de wanhoop nabij. De mannen van de plaatselijke voetbalclub kunnen naar het EK-voetbal voor bergdorpen, maar énkel op voorwaarde dat de nationale ploeg van Nederland zich kwalificeert. En laat het nu niet zo goed gaan met het Oranje van Danny Blind.

Om het Nederlandse elftal aan te moedigen heeft de perschef van het team een brief naar trainer Danny Blind geschreven. “Alleen een wonder kan ons nog redden”, zo beginnen ze. “Al weken breken we onze schedels hoe we het tij nog kunnen keren. Wat kunnen we nog doen om jou, maar vooral die jongens straks in het veld te steunen?”

Hoogst gelegen dorp

“Velen hebben jullie al laten vallen, maar wij niet! Wij zijn namelijk ook mannen van Oranje, namelijk het Alpen Oranje.” Team Holland Bergdorf uit Vijlen dingt mee naar de titel van het EK voetbal voor bergdorpen. Vijlen is met ruim 200 meter, het hoogst gelegen dorp van Nederland en doet dan ook automatisch mee aan het kampioenschap.

“Dubbel bedroefd”

En dat het nu zo slecht gaat met de nationale ploeg van Nederland is vervelend voor Team Holland. “Alles is eigenlijk al geregeld. (…) Uitschakeling van het Nederlandse Elftal is voor jullie, maar zeker voor ons een drama. Een hele natie zal straks bedroefd zijn als we de EK kwalificatie niet halen. Dubbel bedroefd zullen we in ons Bergdorpje zijn, want geen EK voor landenteams, maar ook geen Bergdorf EK 2016 voor Vijlen.”

Morzine

Het EK voor bergdorpjes is in 2008 ontstaan en wordt ook om de vier jaar door FIFA georganiseerd. Het toernooi is een kans voor de dorpjes om reclame te maken voor hun berg. Het EK vindt dit jaar in het Franse Morzine plaat, op 2000 meter hoogte.