Liftrobot vernield na amper 500 km in VS

Kunnen robots op mensen vertrouwen? Die ongewone vraag stelde het team achter 'hitchBOT' zich, een pratende en Twitterende robot die liftend een weg over de continenten zocht, met de hulp van wildvreemde automobilisten. Het antwoord blijkt nu negatief te zijn, want na nog geen 500 kilometer op Amerikaans grondgebied is de robot al vernield.

'HitchBOT' begon vorig jaar aan zijn reis in Canada, volgens de makers een sociaal experiment. Daar overbrugde hij liftend bijna 6000 kilometer zonder incidenten. Maar - toeval of niet - in de Verenigde Staten kon de robot maar twee weken en bijna 500 kilometer overleven. Zaterdag kondigden zijn makers aan dat hij in Philadelphia total loss geslagen was en achtergelaten op straat. 

Een journaliste van WBZ-TV zette deze foto op Twitter, van een onthoofde 'hitchBOT' zonder armen, tussen de dorre bladeren op straat.

Toch lijkt de robot geen wrok te koesteren tegenover het menselijke ras. "Mijn trip zit er nu op", schrijven de makers op Twitter, "maar mijn liefde voor de mensen zal nooit vervagen. Bedankt, vrienden." Ze laten ook nog weten dat ze niet op zoek gaan naar de verantwoordelijken van de aanval op 'hitchBOT'. "We koesteren de goede herinneringen en vragen de vrienden en fans van 'hitchBOT' om hetzelfde te doen."