Duikers halen echte schat uit 1715 boven

Voor de kust van Florida heeft een gezin een echte schat ontdekt. Waarde: maar liefst een miljoen dollar (910.000 euro). Het gaat om 51 goudstukken en kettingen die aan boord waren van Spaanse schepen die vergingen in 1715. En nu, exact 300 jaar later, worden daar nog altijd schatten van ontdekt.

De absolute klepper is een goudstuk dat werd gemaakt voor de Spaanse koning Felipe V. De waarde van het uiterst zeldzame stuk, dat Eric Schmitt en zijn gezin bovenhaalden op een diepte van 4,5 meter voor de kust van Fort Fierce, wordt geschat op meer dan een half miljoen dollar (ongeveer 450.000 euro).

Het bedrijf 1715 Fleet – Queens Jewels LLC, dat de rechten heeft op de site waar de vloot zonk, laat schattenjagers hun kans wagen voor 1.000 dollar. Om effectief iets te vinden moet je vooral goed zijn met een metaaldetector, legt Brent Brisben van het bedrijf uit. Je mag trouwens niet zomaar alles houden wat je ophaalt. De staat Florida krijgt twintig procent, en de rest wordt verdeeld tussen de vinder en 1715 Fleet – Queens Jewels LLC.