Nieuwe gevaarlijke trend: SunBurnArt

Op sociale media is een nieuwe trend gelanceerd: #SunBurnArt. Mensen laten hun huid verbranden in bepaalde patronen. Op die manier ontstaat een tatoeage door zonnebrand. Dermatologen waarschuwen voor het risico op huidkanker. “Dit is absoluut levensgevaarlijk”, klinkt het unaniem.

Bedoeling van de zogenaamde #SunBurnArt, zoals het fenomeen op Twitter genoemd wordt, is om met zonnecrème een figuur te tekenen op het lichaam en daarna de zon haar werk te laten doen. Grote delen van het lichaam worden daardoor vaak niet ingesmeerd. “Dat is sowieso zeer gevaarlijk”, klinkt het bij dermatologen. “Een extra risico aan deze nieuwe trend is dat mensen vaak langer in de zon gaan liggen dan normaal, omdat ze zeker willen zijn dat hun figuurtje geslaagd is.” 

Toegegeven, sommige figuurtjes zijn zeer origineel, maar het blijft toch vooral pijnlijk om naar te kijken. "Hier botst cultuur keihard met medisch advies", bevestigt een Amerikaanse dermatoloog aan ABC News. "Zon kan rimpels, sproeten en huidkanker veroorzaken. Deze kunst is absoluut geen aanrader."