Hoe kook je in de ruimte?

Een Italiaanse astronaut van de European Space Agency (ESA) laat ons meegenieten van een maaltijd in het internationale ruimtestation ISS. Met behulp van haar stappenplan komen we te weten hoe zij er in slaagt om een gastronomische maaltijd te koken in de ruimte.

Het ontbreken van zwaartekracht is een van de grootste verschillen met koken op de aarde. Het grote voordeel is dat je niet kan morsen, maar aan de andere kant blijft het wel opletten: alle ingrediënten kunnen namelijk wegzweven. Daardoor is de Italiaanse genoodzaakt alle ingrediënten te kleven op een tortilla. Tortilla’s worden vaak gebruikt in de ruimte. Ze zijn perfecte vervangers voor borden, die ze in het ruimtestation niet hebben, laat Samantha Cristoforetti weten. Daarbij komt ook dat tortilla's niet kruimelen en dat kan handig zijn in een gewichtloze ruimte waar elke kruimel vrij kan rondvliegen.

Cristoforetti’s gerecht met rode rijst, kip en bonen is een groot contrast met wat de eerste astronauten aten in de ruimte. Zij moesten overleven op gevriesdroogde poeders en hapklare blokjes.