Onderzoek: Kuifje had geen reisziekte

Een aantal artsen die gepassioneerd zijn door de avonturen van stripfiguur Kuifje, hebben wetenschappelijk onderzoek verricht naar de ziektes en ongevallen bij de jonge reporter. Daaruit blijkt dat Kuifje opvallend vaak getroffen werd door een hersenschudding, gelukkig zonder veel erg. Van de reisziekte had hij dan weer geen last.

De artsen, onder meer verbonden aan de Sorbonne-universiteit en die van Atlanta, hebben de resultaten neergeschreven in de studie ‘Tintin's travel traumas: Health issues affecting the intrepid globetrotter’. Het onderzoek is gebaseerd op een gedetailleerde analyse van de 23 avonturen van de stripfiguur.

Veel hersenschuddingen 

Op bijna vijftig jaar tijd (1930-1976) kende Kuifje 244 gezondheidsproblemen, in 191 gevallen ging het om verwondingen. De reislustige reporter werd het meest getroffen door een hersenschudding (62 procent). Daarnaast leed hij ook aan slapeloosheid en angsten en werd hij meermaals geïntoxiceerd door gassen of chloroform. Kuifje verloor ook 46 keer het bewustzijn. Van de reisziekte had hij dan weer geen last. Hij leek ook immuun voor malaria en voor ongemakken als ‘turista’ oftewel reisdiarree.

"De bijna bovenmenselijke kwaliteiten van Kuifje, een gevolg van zijn fictiestatus, maken dat hij zeer goed bestand is tegen verwondingen. Maar hij is wel zeer kwetsbaar voor de problemen van zijn trouwe metgezel, Bobbie", aldus de onderzoekers.