“Deze kant op als je homo bent”

Een Zweedse vredesorganistie heeft een inventieve en meer vredelievende manier gevonden om buitenlandse onderzeeërs – en dan vooral Russische – uit de Zweedse wateren te houden: ze hebben een ‘zingende zeiler’ in het water neergelaten. De zeiler – een constructie in neon – draagt enkel een onderbroek en is vergezeld van de tekst “Welkom in Zweden. Homo sinds 1944” in zowel het Russisch als Engels. De constructie stuurt ook een morsecode uit met de boodschap: “Deze kant op als je homo bent.”

De boodschap is een knipoog naar de Russische wet op homopropaganda. In Rusland kan de overheid immers niet lachen met boodschappen die homoseksualiteit positief voorstellen. Maar meer dan een sneer uit de pan richting Rusland, is de actie eigenlijk een aanklacht tegen het Zweedse defensiebeleid.

Met geregelde tijdstippen stuurt Zweden namelijk berichten de wereld in dat er duikboten gesignaleerd zijn in de Zweedse wateren. Meestal vermoeden ze dat het om Russische schepen gaat. Omdat ze geen indringers dulden, gaan er stemmen op om het budget voor defensie te verhogen met bijna 1,7 miljard euro. De vredesorganisatie is het daar absoluut niet mee eens. “Als wapens zouden helpen om een conflict op te lossen, zou er allang vrede in de wereld zijn”, zo stellen ze.