Chimpansees leren veilig oversteken

Net als de meeste mensen, kijken ook Chimpansees naar links en naar rechts bij het oversteken van de straat. Dat melden onderzoekers in het tijdschrift ‘American Journal of Primatology’. De chimpansees hebben zichzelf naar verluidt aangeleerd om veilig de straat over te steken.

De wetenschappers hebben gedurende 29 maanden het gedrag van de chimpansees in het Kibale National Park in Oeganda bestudeerd. Uit het onderzoek blijkt dat negen op de tien chimpansees altijd kijken of er een auto aankomt vooraleer ze de oversteek wagen. Dat doen ze ook als er geen auto’s aankomen. Verder helpen fitte apen ook de kwetsbare soortgenoten om veilig over te steken. Opvallend is dat er zich ook duidelijk een leider aftekent binnen de groep chimpansees. Zo werd de oversteek in groep in 86 procent van de gevallen overduidelijk geleid door één exemplaar van de groep.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat de chimpansees in Oeganda zichzelf hebben aangeleerd veilig over te steken. “Er worden veel wegen aangelegd in Afrika en er rijden ongeveer 90 auto’s per uur voorbij in het National Park, dus het was nodig dat ze voorzichtig gingen worden.”