Haar van Napoleon wordt geveild

Het online veilinghuis Catawiki verkoopt deze week een origineel haar van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Het haar wordt aangeboden tijdens de veiling van een enorme Napoleoncollectie. Het huidige bod voor het haartje van 4 millimeter bedraagt 1850 euro. Geïnteresseerden hebben nog zeven dagen de tijd om meer te bieden.

In 1817 werd het haar afgeknipt door Napoleons dokter. Die gaf het aan de Engelse kapitein O’Meara die Napoleon moest bewaken op Sint-Helena, het eiland waarnaar hij toen verbannen was. “Haren waren in de negentiende eeuw belangrijke objecten om te geven als dank voor bewezen diensten”, aldus Job Kwakman, de veilingmeester van Catawiki. Het meeste haar van Napoleon is opgekocht door rijke verzamelaars of door musea. Het gebeurt zelden dat zoiets op de markt komt.

Het haar maakt deel uit van een enorme verzameling Napoleon-items. Volgens Kwakman zijn er veel verzamelaars van dergelijke memorabilia, maar is deze verzameling door z’n omvang echt bijzonder. Het gaat om “honderden objecten die met Napoleon te maken hebben.” Zo kan je ook bieden op een kanonskogel die werd gebruikt tijdens de slag bij Waterloo.

De veiling is inmiddels gestart in twee delen. Het eerste deel loopt af op donderdagavond 2 april, het tweede deel op vrijdag 3 april.