Video: Zon spuwt gigantische vlam

De zon heeft gisteren een gigantische zonnevlam gespuwd. De vlam was van de ‘X-klasse’, dat is de zwaarste categorie voor zonnevlammen. De vlam ontstond rond half zes gisterenavond en was naar de aarde gericht. Bij een vlam van deze categorie kan dat de communicatiegolven op onze planeet beïnvloeden en zelfs de elektriteitscentrales verstoren. Als de zonnewind onze atmosfeer raakt, zouden we vanuit België poollicht kunnen zien.

Een zonnevlam is een stralingsuitbarsting van de zon. De losgelaten straling kan op zich geen kwaad voor de aarde, want ze kan niet door de atmosfeer dringen. Toch kan ze wel voor storingen zorgen in onze atmosferische laag bij GPS- en communicatiesignalen. Dat gebeurt alleen bij vlammen van een zware categorie die naar de aarde gericht zijn, zoals de vlam van gisteren. De losgelaten deeltjes komen in een zonnewind terecht. Als die onze atmosfeer raakt, is er een kans dat we poollicht te zien krijgen in ons land en in Nederland. Voorlopig is het echter nog niet zeker of de zonnewind onze kant uitkomt.

Er zijn drie zwaartecategorieën voor zonnevlammen. De categorie C is het laagste niveau, dat zijn kleine uitbarstingen die geen gevolgen hebben voor de aarde. Er is ook de M-categorie voor matige uitbarstingen die er al eens voor kunnen zorgen dat radioverbindingen uitvallen. Bij de zwaarste categorie, de X-vlammen, kunnen zelfs elektriciteitscentrales verstoord worden. De uitbarsting was geen echte verrassing voor wetenschappers. Uit beelden van de voorbije dagen bleek al dat er iets aan het broeden was op de zon.

De zonnevlam ontstond in AR12297, een gebied vol zonnevlekken. Er waren daar al eerder kleinere uitbarstingen. In januari was er ook al een zonnevlam, maar die was veel kleiner.