Vloog er een ufo boven Lommel?

Het Belgische ufo-meldpunt kreeg gisteren een opmerkelijke waarneming binnen. Eergisteren maakte iemand een fotoreeks van de sterrenhemel boven Lommel. Naast de sterren viel één lichtpunt op, dat gedurende zeven minuten statisch aan de hemel bleef hangen. “Nog nooit hebben we zoiets binnen gekregen”, zegt Frederick Delaere van het meldpunt. Toch is er een mogelijke verklaring: "Waarschijnlijk gaat het om een geostationaire satelliet."

De man die het fenomeen kon vastleggen maakte een filmpje van de fotoreeks. Daarop is duidelijk te zien hoe de sterren draaien, maar één lichtpunt statisch blijft staan. Na een tijdje verdwijnt de lichtbol. Die twee zaken maken het voorlopig onverklaarbaar, aldus Delaere: “Het blijft eerst hangen op een vast punt, maar plots verdwijnt het. Een heel vreemd fenomeen.”

Moeten we dan denken aan buitenaards leven? “Nee, we zijn bij het meldpunt zeker geen fan van die denkpiste, in tegenstelling tot wat veel mensen denken." Meer waarschijnlijk is de piste van een geostationaire satelliet: "Naar alle waarschijnlijkheid werd deze satelliet even beschenen door de zon en weerkaatste zo dat licht naar de waarnemer."

"Een geostationaire satelliet is een kunstmaan die zich in een zogenaamde ‘geostationaire baan’ rond de aarde bevindt. In een geostationaire baan lijkt een kunstmaan, of ander object, stil te staan ten opzichte van het aardoppervlak. De omlooptijd van een geostationaire satelliet bedraagt 23 uur en 56 minuten en in die tijd legt een geostationaire satelliet een afstand af van ongeveer 256 000 kilometer", geeft het meldpunt verder nog als uitleg.