Tapir geboren in Antwerpse zoo

In de Antwerpse Zoo is vannacht een Maleisische tapirbaby geboren. Moeder en jong hebben hun kraamkamer in de grote inkijkstal en kunnen dus vandaag al kraambezoek ontvangen. Het gaat om de zesde tapirbaby voor de Antwerpse Zoo.

Het eerste kleintje van tapirs Nakal en Kamal kwam om 1u24 uur ter wereld. Na dertien maanden zwangerschap verliep de bevalling van Nakal snel en voorspoedig. Het jong drinkt goed en loopt al flink rond, schrijft de Zoo in een persmededeling.

De kersverse baby Q weegt 9 kilo, zo'n 35 keer minder dan zijn ouders. De kleine tapir lijkt overigens helemaal niet op mama Nakal en papa Kamal: het velletje van de baby is bruin met witte vlekjes en streepjes. Na drie tot zes maanden verkleurt het velletje van het kleintje en wordt het egaler.

Pittig detail: aan romantiek ontbreekt het overigens niet bij de tapirs in de Zoo. 's Nachts gaan de tortelduifjes gescheiden slapen, maar man Kamal laat zich door niets weerhouden om bij zijn grote liefde te zijn. Op een ochtend bleek het verblijf van Kamal leeg. Nakal had nachtelijk amoureus bezoek ontvangen. Kamal had 's nachts met zijn korte slurf heel behendig de schuifdeur geopend om bij zijn vrouwtje te vertoeven.

De Maleisische tapir is de grootste tapirsoort en heeft Aziatische roots. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. Tapirs zorgen op hun eigen manier voor het groen in het regenwoud. Bij het eten van vruchten verteren ze niet alle zaden even goed. Die halfverteerde zaden komen er langs natuurlijke weg weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen en een nieuwe plant vormen.