Poll: welke kleur heeft 'de jurk' voor u?

In de Verenigde Staten is afgelopen nacht een enorme discussie ontstaan over de kleur van een jurk. Volgens sommigen is de jurk in goud en wit, volgens anderen in zwart en blauw. Het zorgt voor verhitte discussie op sociale media. Ook heel wat bekende figuren mengen zich. Intussen zijn alle grote nieuwsmedia op het nieuws gesprongen, van Buzzfeed tot CNN toe.

De bal ging aan het rol toen blogster ‘swiked’ de foto van de jurk op haar Tumblr-pagina postte. Ze vroeg haar volgers welke kleuren zij zagen: “Wit en goud of zwart en blauw? Mijn vrienden en ik geraken er maar niet uit en het maakt ons gek”, zo schreef ze.

In een mum van tijd kwamen er honderden reacties en werd de jurk gespreksonderwerp nummer één op sociale media. Er zijn mensen die het een goudwitte jurk vinden, anderen zien er een zwartblauwe jurk in. Heel wat bekende Amerikanen, zoals Taylor Swift, Julianne Moore en Kim Kardashian reageerden al op de heisa. De jurk kreeg een eigen hashtag op Twitter (#TheDress) en de online wereld is sindsdien verdeeld in 'Team Goudwit' en 'Team Blauwzwart'

Hersenen interpreteren lichtinval anders

Een verklaring voor de verschillende kleurinterpretaties van de jurk is niet eenvoudig, aldus specialisten aan de Amerikaanse website Buzzfeed. Volgens hen is het afhankelijk van hoe onze hersenen de lichtinval interpreteren. Onze hersenen maken die beslissing op basis van een combinatie van het licht dat op het voorwerp schijnt en het licht dat wordt gereflecteerd door het voorwerp. Wiens hersenen interpreteren dat er weinig reflectie is, ziet een blauwzwarte jurk. Wiens hersenen meer reflectie interpreteren, ziet een goudwitte jurk.

Wat ziet u?

En wat denkt u? Is de jurk goud en wit of zwart en blauw? Stem hier: