Zuid-Koreanen mogen officieel vreemdgaan

Goed nieuws voor Zuid-Koreanen die al eens graag een scheve schaats rijden. Het Grondwettelijk Hof heeft namelijk beslist dat overspel niet langer omschreven wordt als misdaad. Voordien riskeerden overspeligen tot twee jaar cel. 

Het nieuws staat vandaag op alle voorpagina's in Zuid-Korea. Er wordt gesproken van een 'historisch vonnis', dat een einde maakt aan de omstreden wet uit 1953. Daarin stond dat een buitenechtelijke relatie hebben vergelijkbaar is met een misdaad. De 'misdadigers' riskeerden daarvoor celstraffen tot twee jaar. 

100.000 'misdadigers'

Sinds 1953 zijn meer dan 100.000 Zuid-Koreanen veroordeeld voor overspel. Wie sinds de laatste herziening in 2008 veroordeeld werd, kan een vernietiging van het vonnis vragen. 

De wet stond al langer ter discussie, maar werd telkens opnieuw goedgekeurd. Nu zijn de meesten het erover eens dat de wet zich niet mag moeien met het privéleven van mensen. De wet maakte volgens velen te veel inbreuk op het recht van de mensen om zelf te beslissen over seks en het hebben van geheimen. 

Condoomfabriek profiteert

Heel wat voorstanders van de wet vrezen nu dat de inwoners van Zuid-Korea nu een losbandiger leven gaan leiden. Opvallend is dat meteen na de afschaffing de aandelen van Unidus, de grootste Zuid-Koreaanse condoomproducent, aanzienlijk stegen in waarde.

Noord-Korea en Taiwan

Zuid-Korea was één van de drie Aziatische landen waar overspelige echtgenoten nog als misdadiger veroordeeld werden. Nu is het enkel nog in Noord-Korea en Taiwan verboden om een scheve schaats te rijden.