Chinezen ‘vieren’ jaar van de geit

Om middernacht plaatselijke tijd gaat in China het nieuwe jaar in. Volgens de Chinese dierenriem is het het jaar van de geit. Traditioneel zal de ‘jaarovergang’ feestelijk gevierd worden, maar sommige Chinezen zien het nieuwe jaar toch met een bang hart tegemoet, zeker zwangere vrouwen. Kinderen die in het jaar van de geit geboren worden, zijn volgens een Chinese wijsheid maar zelden gelukkig. Daarom waren er veel zwangere vrouwen die de laatste weken vroegen om snel nog te mogen bevallen, desnoods met een keizersnede.

Als het even kan, vermijden vrouwen sowieso om uitgerekend te zijn in het jaar van de geit. Er worden dan ook minder geboortes verwacht. Maar wie toch bevalt, kan het ook van de positieve kant zien: minder kinderen betekent ook meer kans om later aan een topuniversiteit te mogen studeren.

En misschien is de Chinese premier Li Keqiang het beste voorbeeld dat aanstaande ouders niet moeten wanhopen: hij is zelf geboren in 1955, dat was ook al een jaar van de geit. En hij bouwt toch een succesvolle carrière uit.