Struikspin is spin van het jaar in Europa

De struikspin werd verkozen tot Europese spin van het jaar en dat door 83 spindeskundigen uit 26 Europese landen. Dat meldt de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL. De spin telt in ons land maar één soort.

Struikspinnen kan je terugvinden op struiken en bladen van bomen. Ze verbergen zich overdag in een schuilplaats gemaakt van samengesponnen bladeren of een opgerold blad. In de winter kan je ze onder boomschors of binnenshuis terugvinden. Struikspinnen weven dus geen web.

Deze spin jaagt op zijn prooi door hem te bespringen. En dus niet zoals vele andere spinnen door hun prooi te vangen in een web.

De mannetjes zijn erg speciaal. Tijdens het paringsproces maken ze een ongewoon zoemend geluid doordat ze trillen met hun achterlijf en met hun tasters trommelen. Vandaar krijgen ze de naam ‘buzzing spiders’ in het Engels.

Mannelijke struikspinnen zijn zo’n 4 tot 7 millimeter lang en vrouwtjes meten 5 tot 9 millimeter. Ze zijn lichtgeel tot bruin gekleurd en het kopborststuk heeft zwarte gekartelde banden aan de zijkangt met vier donkere vlekjes in het achterlijf die op ‘accenten’ lijken. Vandaar komt ook de wetenschappelijke benaming ‘accentua’.