Beer voorspelt einde winter, marmot niet

De barre wintermaanden beginnen in heel wat landen hun tol te eisen. Gelukkig hebben ze in de Verenigde Staten de bekende mosmarmot, Punxsutawney Phil. Hij voorspelt jaarlijks hoe lang de winter nog gaat duren. Maar dit jaar had hij op de traditionele ‘Groundhog Day’ slecht nieuws voor de Amerikanen: de lente zal de eerste zes weken haar intrede nog niet doen. In Roemenië lijkt de winter dan weer net voorbij te zijn.

Volgens de legende zou op deze dag de bosmarmot ontwaken uit zijn winterslaap en zich uit zijn hol wagen. Als het beestje op ‘Groundhog Day’ zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Als hij de schaduw niet ziet en buiten blijft, is het einde van de winter nabij. Helaas keerde het beestje dit jaar snel terug naar zijn hol, waardoor de Amerikanen dus nog zes weken strenge winter krijgen.

Opvallend is dat de winter in Roemenië dan weer voorbij lijkt te zijn.  Daar vierden ze gisteren namelijk de traditionele ‘Bear’s Weather Forecast’. Als de beren op die dag uit hun kooi komen, wil dat zeggen dat de lente in aantocht is. En wat bleek: de meeste beren onderbraken  hun winterslaap en begaven zich naar buiten. De Roemenen kunnen dus opgelucht adem halen want de ergste winterprik lijkt voorbij.