“Je kind mag je niet Nutella noemen”

Een rechtbank in het noord-Franse Valenciennes heeft ouderparen verboden hun pasgeborenen Nutella en Fraise (Aardbei) te noemen, zo heeft de regionale krant La Voix du Nord gemeld.

De Fransen zijn vrij in het kiezen van een voornaam voor hun kroost. Zo besloot een echtpaar uit Valenciennes zijn pasgeborene Nutella te noemen. Maar dat was niet naar de zin van een ambtenaar van de burgerlijke stand, die meteen de alarmbel luidde bij het gerecht. De rechter oordeelde dat de gekozen naam "ingaat tegen de belangen van het kind en enkel kan leiden tot spot of kwetsende gedachten". De rechter besliste daarop dat het kind Ella moet heten.  

Een koppel uit Raismes koos dan weer het fruitige Fraise als voornaam voor hun dochter omdat zij een originele en  ongebruikelijke naam wilden, zo zeiden ze in de rechtbank. Maar ook in dit geval oordeelde de rechter dat de naam "nefaste gevolgen" kan hebben voor het kind en tot spotternij kan leiden. De magistraat stemde in met een plan B dat de ouders hadden en besliste het kindje Fraisine te noemen. Volgens de rechter is het "een oude in de negentiende eeuw gebruikte" voornaam waarvan het kind  wellicht geen last zal hebben.