Binnenkort vliegen op zonne-energie?

Het vliegtuig ‘Solar Impulse 2’ zal het eerste vliegtuig zijn dat een vlucht rond de wereld maakt, vliegend op niets anders dan zonne-energie. Het zal vijf maanden onderweg zijn en zo'n 35.000 kilometer afleggen. Als de vlucht succesvol verloopt betekent dit een doorbraak voor duurzame technologieën. Het zou kunnen betekenen dat vliegtuigen niet langer op fossiele brandstoffen moeten vliegen in de toekomst en dat zou een grote stap vooruit zijn voor ons milieu.

Het vliegtuig werd voorgesteld op ‘The World Future Energy Summit’ die momenteel bezig is in Abu Dhabi. De piloten van 'Solar Impulse 2' willen met deze tocht bewijzen dat het mogelijk is om een vliegtuig te laten vliegen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Er zijn 12 jaar van studies over de haalbaarheid van het project aan vooraf gegaan, maar in februari zal het vliegtuig vanuit Abu Dhabi opstijgen voor een tocht rond de wereld. Het zal tussenlandingen maken in India, Myanmar, China, over de Grote Oceaan vliegen naar Amerika, Europa om vervolgens terug te keren naar Abu Dhabi. Als alles volgens plan verloopt zal het vliegtuig landen in juli. In totaal zal het 25 dagen effectief vliegen tegen een snelheid tussen de 50 en 100 km per uur.

Bertrand Piccard, een van de piloten en medeoprichter van het project, zal samen met zijn collega het eenmansvliegtuig afwisselend besturen. Zij geloven dat dit project het begin kan zijn van een reeks nieuwe ontwikkelingen in de duurzame energiesector en een groot verschil kan maken voor de toekomst van industrie en technologie.