Polsband geeft schok bij slechte gewoonte

Een Amerikaanse firma heeft een polsbandje ontwikkeld dat mensen op het goede pad moet houden door hen onder andere een elektrische schok toe te dienen indien ze terugvallen in oude, slechte gewoonten.

De gebruiker kiest zelf een slechte gewoonte waar hij of zij vanaf wil, en selecteert ook zelf een straf. Die straf kan gaan van een trilling of waarschuwingsgeluidje, tot het betalen van een boete of het krijgen van een lichte elektrische schok tot 300 volt. Het bandje kan zelfs zo worden ingesteld dat het, in geval van een overtreding, het gebruik van de gsm van de gebruiker onmogelijk maakt. Is de drager van het polsbandje daarentegen op de goede weg en gaat hij of zij zoals gepland vroeg naar bed, op tijd en stond naar de fitness of gezwind naar een vervelende afspraak, dan hangt daar een financiële beloning aan vast of wordt een vriend verwittigd van het geboekte succes.

Het polsbandje komt in april op de markt en werd ontwikkeld door een bedrijf uit Boston. Het bevat een bluetooth radio die gelinkt is aan een smartphone app, waarmee nagegaan kan worden of de gebruiker bijvoorbeeld op tijd op kantoor arriveert. Het toestelletje kreeg de naam ‘Pavlok’ mee, naar de Russische wetenschapper Ivan Pavlov die bekend raakte met zijn studie uit 1918 over de klassieke conditionering. De uitvinders van de polsband maken zich sterk dat het toestel gebruikers kan helpen om hun gedrag te veranderen en de persoon te worden die ze willen zijn. De makers van de 'Pavlok' plaatsen een promofilmpje op hun website.