Nieuw in Rusland: Yoga voor bejaarden

In de Russische stad Khabarovsk verzamelen bejaarde dames drie keer per week om aan yoga te doen. “We willen fit en gezond blijven”, klinkt het.

De dames waren vroeger allemaal fervente joggers, maar wilden ook op latere leeftijd actief blijven. Volgens initiatiefneemster Galina Ponomarenko is zo het idee ontstaan om een yogaclub op te richten. “Niemand van ons is een echte expert, maar we proberen het zo goed mogelijk te doen. En geef toe: we zien er toch nog allemaal goed getraind uit, niet?”

Een doorsnee yogales bestaat uit simpele oefeningen en meditatie, terwijl luisteren de dames naar relaxerende muziek. “We verschillen van andere yogaclubs omdat we ons specifiek richten naar bejaarden. Onze jongste deelneemster is 60, maar de meesten zijn al ver boven de 70.”

De deelnemende dames zijn alvast erg te spreken over hun yogalessen. “Ik ben veel actiever dan vroeger. Ik had voordien veel last van mijn knieën, maar sinds ik yoga doe, is de pijn volledig verdwenen.”

Aanvankelijk werden ook mannen toegelaten, maar die werden snel geband. “Ze hadden niet hetzelfde doorzettingsvermogen als ons”, grapt een van de deelnemers.