Hoe eenvoudig je iCloud beveiligen?

Na het hackschandaal in Hollywood gisteren, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u uw iCloud makkelijk beveiligt tegen hacking? U hoeft immers niet per se naaktfoto’s op uw smartphone te hebben staan om uw gegevens te willen veilig stellen.

 iCloud?!

Voor zij die geen iPhone hebben of geen flauw ideewat een iCloud eigenlijk is, het volgende. De iCloud is het systeem van Apple dat er voor zorgt dat je gegevens altijd en overal beschikbaar zijn, op welk toestel ook. Concreet betekent het dat als je met je account inlogt, je meteen aan de gegevens van je cloud kan, ook al gebruik je niet de computer of smartphone waarop je deze gegevens hebt opgeslaan. Je gegevens hangen als het ware in de lucht, in een virtuele ‘cloud’, die je via een wachtwoord makkelijk kan bereiken met eender welk apparaat.

Apple is trouwens niet de enige die de clouddienst aanbiedt. Je hebt bijvoorbeeld ook Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive die volgens een gelijkaardig systeem functioneren. Dit artikel is dus niet enkel voor gebruikers van iCloud relevant maar iedereen die gebruik maakt van zo’n clouddienst.

Kies een origineel wachtwoord

Het klinkt evident maar het moet gezegd worden: zonder moeilijke paswoorden ben je een vogel voor de kat voor hackers. Met een eenvoudig programma kunnen ze immers de meest voorkomende wachtwoorden op uw accounts loslaten. Kies dus niet voor “wachtwoord” of “123456” maar neem eerder iets in de trant van “JaXXi3!Laff0n”.

Two-factor authentication 

Om nog veiliger te zitten, maak je best gebruik van de zogenaamde ‘two-factor authentication’, waarbij je een extra stap bij het inloggen inlast. Zo krijg je bijvoorbeeld een email wanneer je je wachtwoord wil veranderen, waarbij je een code moet ingeven om dit te valideren.

Oké, allemaal goed maar hoe doe ik dat? Wel, hieronder vindt u de eenvoudige stappenplannen van de meest voorkomende clouddiensten.

Apple iCloud
1. Login met je Apple ID.
2. Kies "Manage your Apple ID and sign in"
3. Selecteer "Password and Security"
4. Bij "Two-Step Verification," selecteer "Get Started," en volg de instructies.

Dropbox

1. Meld je aan bij Dropbox.
2. Klik op je naam rechtsboven om je account menu te openen
3. Ga naar je instellingen en selecteer "Security".
4. Bij "Two-step verification" klik je op "Enable."
5. Klik op "Get started" en volg de aanwijzingen.

Google Drive

  1. Meld je aan op Google met de volgende link: www.accounts.google.com/SmsAuthConfig
  2. Geef je telefoonnummer in
  3. Geef de code in die je krijgt van een sms
  4. Volg de instructies.

Bron: ZDNet.com