Indiase vrouw blijkt 36 jaar zwanger

In India hebben artsen het skelet van een foetus verwijderd, dat 36 jaar lang in het lichaam van een vrouw was gebleven. Dat lijkt de langste gekende buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zo deelde een van de artsen mee.

De nu 60-jarige vrouw raakte zwanger op 24-jarige leeftijd. De foetus groeide echter buiten de baarmoeder, aldus de chirurg. De vrouw, afkomstig uit een arm landelijk gebied in het centrum van India, was destijds "doodsbang" bij de gedachte van een operatie om de foetus te verwijderen. Ze gaf de voorkeur aan medicijnen tegen de pijn in een lokaal ziekenhuis.

De pijn nam af met de jaren, maar kwam onlangs opnieuw op. De vrouw begaf zich naar een ziekenhuis in Nagpur. "Ze klaagde over pijn in de buik", zei Murtaza Akhtar, hoofd van de chirurgische dienst van het N.K.P. Salve Institute of Medical Sciences in Nagpur.

De artsen ontdekten een knobbeltje en dachten aanvankelijk aan kanker. Op een scan van het lichaam zagen ze echter een verkalkte massa, met het skelet van de foetus. De artsen doken in de medische literatuur op zoek naar een precedent en vonden een Belgische vrouw, die 18 jaar een foetus in haar lichaam had na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De vrouw is met succes geopereerd. De verkalkte massa zat tussen haar baarmoeder, darmen en blaas.