Giel: "Mijn vrienden vonden het raar"

Vrijwel geen enkele bekende Vlaming ontsnapt nog aan het Ice Bucket Challenge-fenomeen, ook de Vlaamse tienermonnik Giel niet. Hij ging in zijn klooster in het verre India de uitdaging aan van Eén-presentator Marcel Vanthilt. “Mijn vrienden vonden het een beetje raar”, zegt hij via Skype aan VTM NIEUWS. “Maar toen ik hen het filmpje van Cristiano Ronaldo liet zien, vonden ze het leuk, want ze zijn zot van voetbal.”

Spierziekte

De Ice Bucket Challenge is het fenomeen waarbij bekende en minder bekende mensen elkaar nomineren om een ijsemmer over hun hoofd uit te gieten. Ze doen dat om aandacht te vragen voor de spierziekte ALS. Als ze de uitdaging niet binnen de 24 uur aangaan, moeten ze 100 euro doneren aan de ALS-liga.

Monnik Giel ontmoette – toevallig – zelf iemand die de spierziekte heeft. “Toevallig kwam er vandaag een Belgisch koppel langs in het klooster waarvan de man al 26 jaar aan ALS lijdt”, vertelt hij via Skype. “Als je zo iemand ontmoet, weet je veel beter wat het is. Het is net als een foto zien van India of ernaartoe gaan, dat is ook een groot verschil.”